Pagina opties

Groter
A A

Hulp(middelen) bij het stemmen

Wanneer u hulp nodig heeft bij het stemmen dan zijn daarvoor verschillende hulpmiddelen aanwezig op het stembureau. In sommige gevallen kunt u ook hulp krijgen bij het invullen van uw stembiljet.

Ouderen, mindervaliden en slechtzienden

Voor slechtzienden is bij de stembureaus een loep beschikbaar en een kandidatenlijst met een groter lettertype. Vraag hier om bij de leden van het stembureau. Op het stembureau in het gemeentehuis is er een kandidatenlijst in braille beschikbaar. Om uw stem uit te brengen op een stembiljet kunt u hulp vragen van een stembureaulid of van een in het stembureau aanwezige kiezer.

Lichamelijke beperking

Als u een lichamelijke beperking heeft, kunt u hulp krijgen bij het stemmen. Om uw stem uit te brengen op een stembiljet kunt u hulp vragen van een stembureaulid of van een in het stembureau aanwezige kiezer.

Dementie en geestelijke beperking

Sommige mensen hebben iets meer tijd nodig om hun stem uit te brengen. Hierbij kunt u denken aan mensen met dementie of een geestelijke beperking. In deze gevallen is hulp in een stemhokje niet toegestaan. Informeer van te voren hoe u het beste zelf kunt stemmen. Een andere mogelijkheid is om iemand te machtigen om voor u te stemmen.