Pagina opties

Groter

Amsterdamse schoolbuurt

Delfzijl kent een Amsterdamse Schoolbuurt. Deze wijk wordt omgrensd door de vestinggracht, het Damsterdiep en de Koningin Julianalaan.

De ‘Amsterdamse School’ is een bouwkundige benaming voor een expressionistische stijl van architectuur die tussen 1910 en 1940 met name in Amsterdam tot bloei kwam. Naast de direct omgeving van Amsterdam heeft deze stijl ook het bouwen in het hoge noorden in sterke mate beïnvloed.

Onze eigen havenplaats Delfzijl kent een Amsterdamse Schoolbuurt. Dit is de wijk Oud-West die omgrensd wordt door de vestinggracht, het Damsterdiep en de Koningin Julianalaan. Een goed voorbeeld is de oude Zeevaartschool.

Oud-west19.jpg   Oud-west1.jpg
Onder de verzamelnaam Amsterdamse School vallen architecten die het nieuwe zochten in de decoratieve versiering van de gevels. Uitbundig metselwerk langs schoorstenen, daklijsten, kozijnen en vooral de vormgeving van de hoeken moesten de gevels reliëf geven. Ook de accenten die gegeven werden bij de deuren, portieken en doorgangen zijn opvallend voor het werk van de Amsterdamse School. Een ander belangrijke kenmerk voor de Amsterdamse School is de baksteen. De baksteen bleek het bouwmateriaal bij uitstek om hun wensen te verwezenlijken, omdat het goed mogelijk is met baksteen variatie en creatieve uitspattingen in de bebouwing aan te brengen. Een lust voor het oog, maar een ware beproeving voor de metselaar en de timmerman.

Oud-west5.jpg   Oud-west8-detail.jpg