Pagina opties

Groter

Dorpen in de gemeente

 • Bierum

  Bierum is een wierdedorp dat reeds in 600 voor Christus bewoond was. Van de borg Luinga is alleen een deel van het borgterrein bewaard gebleven.

 • Borgsweer

  Borgsweer ligt op en aan een rechthoekige wierde. In Borgsweer staat een eenvoudige kerk uit 1881 die boven op de wierde is gebouwd. Een gedenksteen uit 1635 laat blijken dat er eerder een oudere kerk gestaan.

 • Godlinze

  Godlinze staat op een nog goed intact zijnde hoge wierde met twee goed bewaard gebleven ossenwegen (ringwegen) en smalle kerspelpaadjes (paadjes die naar kerk leiden).

 • Krewerd

  Krewerd (kraaien-wierde) is een zeer oud wierdedorp. De wierde is gedeeltelijk afgegraven. De kerk en de orgel van Krewerd zijn een must om te zien.

 • Meedhuizen

  Meedhuizen is ontstaan op een natuurlijke hoogte in het kwelderlandschap langs de Eems. De bewoners van Meedhuizen hebben later de hoogte opgehoogd tot een wierde. In de 19e eeuw is de wierde grootendeels afgegraven. Op het hoogste gedeelte van de wierde staat de kerk die dateert uit 1237.

 • Termunten

  Termunten is een rechthoekig wierdedorp gelegen aan de Eems. De wierde werd al voor de jaartelling opgeworpen, maar is pas sinds de middeleeuwen permanent bewoond.

 • Uitwierde

  Zoals de naam aangeeft is het een wierdedorp. Op de wierde staat een kerkje uit 1839. Eerder moet er een middeleeuws kerkje hebben gestaan. De oorspronkelijke toren, uit het begin van de dertiende eeuw is wel bewaard gebleven. Uitwierde is net als Biessum geen officieel dorp, Uitwierde valt ook onder Delfzijl.

 • Woldendorp

  De oorsprong ervan ligt voor het begin van de jaartelling, maar de wierde is ook een tijd onbewoond geweest. Bij Woldendorp heeft zich in de loop van de tijd op de wegen naar de wierde enige lintbebouwing gevormd

 • Biessum

  Biessum is één van de vele wierde-dorpen van de gemeente Delfzijl, en is één van de best bewaarde wierde van de provincie Groningen. De oorspronkelijke stervormige verkaveling is nog vrijwel helemaal terug te vinden. Biessum is geen officieel dorp en valt net als Uitwierde onder de plaats Delfzijl.

 • Farmsum

  Omstreeks het jaar 1000 werd voor het eerst gesproken van het dorp Farmsum. Farmsum was vroeger rijk aan een borg, op de plek van de scholen tegenover Borgshof. Een borg is oorspronkelijk een versterkt huis, vergelijkbaar met een kasteel.

 • Holwierde

  Holwierde (lage wierde) bestaat eigenlijk uit die wierden: Katmis, Holwierde en Bansum. Het dorp raakte aan het einde van de 2e Wereldoorlog zo zwaar beschadigd, dat het nu voornamelijk uit naoorlogse bebouwing bestaat. Niet ver van Holwierde liggen nog steeds zes bunkers als herinnering aan deze strijd. Bovendien is er een monument te nagedachtenis aan het bloedige oorlogsgeweld.

 • Losdorp

  Losdorp is van oorsprong een wierde dorp. De wierde is in 2003 weer op de oorspronkelijke hoogte gebracht. Het dorp heeft zich later meer los van de wierde ontwikkeld.

 • Spijk

  Spijk is een schilderachtig dorpje ten noorden van Delfzijl met een uitzonderlijk goed bewaard gebleven circelvormige wierdestructuur. Ook de twee rondwegen en de straalsgewijze bebouwing zijn nog vrijwel volledig intact. De dorpskom ('t Loug genoemd) is een beschermd dorpsgezicht, uniek in Nederland.

 • Termunterzijl

  Het dorpje Termunterzijl heeft een bijzonder fraai haventje. De sluis en de sluisbrug zijn zeker de moeite waar om te bekijken. De sluisbrug bevat een zeer mooi monument, die versierd is met 18 heraldieke wapens van zijlvesters die financieel betrokken waren bij de bouw van de zijl. Het Termunterzijldiep werd in 1601 gegraven. Rond het haventje kwam dit dorp tot bloei door de enorme veenkoloniale scheepvaart

 • Wagenborgen

  Wagenborgen is een streekdorp gelegen op een zandrug. De eerste bewoning dateert van omstreeks 1100. Het Hondshalstermeer tussen Wagenborgen en Nieuwolda is een ruim 150 hectare groot natuurgebied.