Pagina opties

Groter

75 jaar vrijheid in Delfzijl

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog beëindigd werd. Om hier met zijn allen bij stil te staan heeft de gemeente Delfzijl samen met de provincie Groningen en met alle 4 en 5 mei werkgroepen en Oranjeverenigingen in de gemeente een programma samengesteld. Er is veel tijd, energie en enthousiasme in gaan zitten. Vanwege de maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus kan het programma dit jaar niet door gaan. Er is besloten het advies van de provincie Groningen en het Nationaal Comité 4 en 5 mei op te volgen, waardoor de evenementen worden verplaatst naar het voorjaar van 2021.

Burgemeester Gerard Beukema: "Het is spijtig dat we het programma van 75 jaar Vrijheid grotendeels moeten uitstellen. Velen hebben maandenlang met veel energie en enthousiasme gewerkt aan het voorbereiden van de evenementen en zich er op verheugd. Deze evenementen kunnen nu niet doorgaan. Dat leidt tot grote teleurstelling, maar het belang van voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus weegt zwaarder. Dit in het belang van ieders eigen gezondheid en in het bijzonder die van de kwetsbare inwoners in onze gemeente."

Grote evenementen verschuiven naar mei 2021

In mei stonden meerdere grote evenementen gepland. Hiervan is besloten ze naar mei 2021 te verschuiven. Het gaat hierbij om het optreden van de Eemsmond Big Band in de Molenberg, de 6 dorpenbevrijdingstocht in de noordelijke dorpen van de gemeente, het Festival van de Vrijheid op het strand van Delfzijl en het kooroptreden van Capella Oecumenicia. Ook het Bevrijdingsfeest in Farmsum gaat niet door en verschuift naar mei 2021.

Met initiatiefnemers in gesprek

Met de overige initiatiefnemers gaat de gemeente de komende weken in gesprek om te kijken wanneer zij het evenement door kunnen laten gaan. De verwachting is dat het programma grotendeels naar april en mei 2021 verplaatst.

Herdenkingen op 4 mei

Landelijk zijn we op 4 mei om 20.00 uur twee minuten stil. Hiervoor organiseren verschillende werkgroepen op zeven plekken in onze gemeente een herdenking. Dit jaar kan bij de herdenkingen geen publiek aanwezig zijn. We gaan met de werkgroepen kijken naar de mogelijkheden om binnen de nu geldende maatregelen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei toch stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de conflicten en vredesmissies, waar Nederland sindsdien bij betrokken is geweest.

Herdenking bij verzetsmonument Zwaantje

Traditiegetrouw organiseren de christelijke basisscholen elk jaar in april een herdenking ter nagedachtenis aan Verzetsgroep Zwaantje. Bij deze herdenking kan ook geen publiek aanwezig zijn. Basisschool De Zaaier uit Delfzijl kijkt hoe binnen de maatregelen de herdenking toch door kan gaan in april.