Verspreiding van jodiumtabletten

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) start op 10 oktober met het versturen van jodiumtabletten naar 1,2 miljoen huishoudens in Nederland. Dit duurt naar verwachting twee weken. Tot nu toe waren de tabletten op één plek in Nederland opgeslagen. Door de jodiumtabletten vooraf te verspreiden komen deze bij de mensen thuis te liggen. Ten tijde van een kernongeval hoeven de jodiumtabletten dan niet meer door de hulpdiensten te worden verspreid.

Wanneer moet ik de jodiumtabletten slikken?

Bij een kernongeval is het niet altijd nodig om jodiumtabletten te slikken. Dit moet alleen als een wolk met teveel radioactief jodium bij u in de buurt komt. Wanneer dit gebeurt zal de overheid adviseren jodiumtabletten te slikken.

Waarom krijg ik jodiumtabletten?

Bij een kernongeval kunnen radioactieve stoffen vrijkomen die zich verspreiden via de lucht. Eén van die stoffen is radioactief jodium. Radioactief jodium kan door inademing in het lichaam terechtkomen en door de schildklier worden opgenomen. Door jodiumtabletten in te nemen op het moment dat de overheid dit aangeeft, raakt de schildklier verzadigd met jodium. De schildklier neemt dan minder radioactief jodium op, waardoor de kans afneemt om bijvoorbeeld schildklierkanker te ontwikkelen.

Wie krijgen jodiumtabletten?

  • Kinderen tot 18 jaar hebben de meeste kans op het krijgen van schildklierkanker door de opname van radioactief jodium via de schildklier. Daarom krijgen alle kinderen tot 18 jaar jodiumtabletten als zij tot 100 kilometer afstand van een kerncentrale wonen.
  • Mensen tussen de 18 en 40 jaar oud, hebben minder kans op schildklierkanker door radioactief jodium. Daarom krijgen zij tabletten als zij binnen een straal van 20 kilometer van een kerncentrale wonen.
  • Vrouwen (van alle leeftijden) die op het moment van een kernongeval zwanger zijn, beschermen, naast zichzelf, ook hun ongeboren kind als zij zelf de vereiste dosis jodiumtabletten innemen. U kunt de tabletten vanaf de tweede week van oktober kopen bij apotheek en/of drogist. De adviesprijs voor de tabletten is € 2,95.

Hoe krijg ik de tabletten?

De tabletten worden per post verstuurd. Op 3 oktober heeft het ministerie van VWS een vooraankondiging gestuurd naar de mensen die de tabletten ontvangen. Op de website van de Rijksoverheid kunt u nagaan of u jodiumtabletten per post krijgt opgestuurd.

Meer informatie over jodiumtabletten en kernongevallen

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid. Heeft u aanvullend nog vragen, neem dan telefonisch contact op met telefoonnummer 1400. U kunt ook gebruik maken van WhatsApp via telefoonnummer 06 55 00 14 00.