Onkruidbestrijding in volle gang

Dit item is verlopen op 24-07-2017.

De gemeente Delfzijl bestrijdt sinds 2016 onkruid op verhardingen uitsluitend met heet water-, hete lucht- en borstelmachines. Het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen op verhardingen is vanaf vorig jaar voor overheden en professionals (zoals hoveniers) verboden. Dit omdat veel bestrijdingsmiddelen afspoelen naar het oppervlaktewater, wat een nadelig effect heeft op planten, dieren en de productie van drinkwater.

Onkruid meer zichtbaar

'Door deze manier van onkruidbestrijding ziet het onderhoudsbeeld er anders uit dan inwoners gewend zijn', zegt IJzebrand Rijzebol, wethouder Openbare Ruimte. 'We streven ernaar de openbare ruimte zo netjes mogelijk te houden door onkruid zoveel mogelijk te beperken. Dat inwoners hierbij al helpen, dat is een mooie opsteker. Zeker omdat nu na de regen de temperatuur stijgt, groeit het onkruid sneller.'

249 hectare verharding

De onkruidbestrijding in de gemeente is nu in volle gang. De mechanische bestrijding is beter voor het milieu, maar minder effectief dan chemische. De verwachting is dan ook dat bij de nieuwe behandelmethode er sprake zal zijn van enige permanente onkruidgroei. Wethouder Rijzebol: 'Door deze manier van werken krijgen we meer biodiversiteit in ons groen. Dat is een mooie bijkomstigheid. We moeten daarin nog een goede balans vinden.' De gemeente Delfzijl heeft 249 hectare verharding (vergelijkbaar met 340 voetbalvelden) om onkruidvrij te houden.